Doar ipotecarele în lei mai mişcă pe o piaţă a creditării amorţită

Autor: Liviu Popescu 25.03.2015

Băncile au crescut în ultimul an cu 7% creditarea în lei datorită vân­zărilor de credite imobiliare, dar nu au putut să compenseze scăderea finanţă­rilor de consum şi a celor acordate companiilor, astfel că stocul total s-a redus cu circa 8 miliarde de lei.

Creditele în lei în­sumau 92 miliarde de lei la finalul lunii ianuarie, în timp ce finanţările în valută, care au scăzut cu 11% într-un an, au ajuns la echivalentul a 26 mld. euro.

„Cifrele oglindesc un apetit scă­zut de îndatorare a populaţiei şi a firmelor în paralel cu preferinţa spre economisire. Este un tablou specific întregii Europe“, explică Radu Cră­ciun, economistul-şef al BCR.

Creditarea în lei a fost susţinută puternic de împrumuturile acordate prin programul Prima casă, în con­diţiile în care stocul creditelor ipotecare s-a triplat într-un an şi a ajuns la 10 mld. lei. Creditele în consum au rămas la nivelul de 30 mld. lei.

Finan­ţările în lei luate de companii au crescut uşor, la 52 mld. lei, dar cele în valută s-au prăbuşit cu 12%.

Stocul depozitelor atrase de populaţie şi companii era în februarie de 229 mld. lei, în creştere cu 6% peste nivelul din februarie anul trecut. Clienţii s-au ori­en­tat către depozitele în lei, care cu­mu­lau 150 mld. lei, respectiv 66% din total. Raportul credite/depozite a ajuns la 92%, cu nouă puncte procentuale mai mic faţă de februarie 2014.