Pariaţi pe România!

Autor: Cristi Moga 30.03.2015

Cred că România trece în prezent printr-o schimbare de cadre de o amploare mai mare şi cu consecinţe mai importante decât a fost cazul în urmă cu 25 de ani, după căderea comunismului, când un sistem a fost înlocuit de oameni din interiorul aceluiaşi sistem.

Politicieni care păreau de neclintit au ajuns să cadă ca spicele în spatele gratiilor, după ce faptele lor despre care „vorbea tot satul“ au început să fie obiectul unor dosare penale în care sunt instrumentate furturi de zeci şi sute de milioane de euro.

CUMPĂRAŢI MÂINE ZF.BUSINESS CONSTRUCT

Sunt administraţii locale în care investitorii erau plimbaţi cu anii pentru a putea obţine o autorizaţie de construire, nefiind familiarizaţi şi nedorind să se lase prinşi în jocurile sugerate, mai mult sau mai puţin direct, de funcţionari. În aceleaşi timp, pe moşiile aceloraşi primari investitorii integraţi în sistem nu au nicio problemă să înceapă să construiască imediat după ce au pus mâna pe un teren, ştiind care este circuitul banilor în natură şi cât costă să aduci în legalitate o construcţie ilegală de la un cap la altul. Dar vreau să cred că aceste situaţii se apropie de sfârşit.

„Politicienii ştiu foarte bine ce este de făcut“, este de părere antreprenorul Dragoş Pavăl, acţionar majoritar al reţelei de bricolaj Dedeman, şi ar fi cazul ca prioritatea principală să devină colectarea şi cheltuirea eficientă a taxelor şi impozitelor plătite din munca prea puţinor români.

La primul capitol se observă deja o schimbare radicală. La chioşcuri, la terase sau în farmacii comercianţii au început să fluture bonurile fiscale de teama controalelor. Acum doi ani scriam că în holul Sălii Palatului din Bucureşti a trebuit să aştept minute în şir până când micul buticar a găsit casa de marcat şi parola necesară pentru a putea scoate un bon. Cu o schimbare de atitudine generalizată în rândul comercianţilor şi o eficientizare a cheltuirii banului public, determinată de raidurile procurorilor, cred că se poate reduce nivelul taxelor şi pot fi stimulate investiţiile.

Uitându-ne în jur, România nu a ajuns în situaţia Greciei, de a nu-şi mai putea plăti datoriile, şi nici la drama Ucrainei sau în degringolada Bulgariei. Partenerii vestici au nevoie la graniţa Europei de un partener solid, de încredere şi, alături de Polonia, România este în situaţia în care poate extrage de aici resurse de creştere.

Primind de la vârf un reper despre noul mod în care se poate face politică, România poate într-adevăr să înceapă reducerea decalajelor. Dar pentru asta are nevoie şi de antreprenori puternici, oneşti şi creativi. Pariaţi pe România!