România trebuie să recupereze despăgubirile date grupului din Bihor

Autor: Mădălina Panaete 31.03.2015
Comisia Europeană (CE) cere sta­tului român să recupereze despăgubirile câşti­gate în instanţă de către fraţii Ioan şi Viorel Micula, proprietarii grupului Euro­pean Drinks & Food, ca urmare a anulării unui pro­gram de susţinere a investiţiilor străine în zo­nele defavorizate, susţinând că acestea în­calcă normele UE privind aju­toarele de stat.
 
Ioan şi Viorel Micula au beneficiat, în cali­tate de investitori străini din Suedia, de o sche­mă de sprijinire a investiţiilor în zonele de­fa­vorizate instituită de România în 1998. Printre avantajele date atunci investitorilor străini s-au numărat şi reduceri fiscale şi scu­tiri sau reduceri de taxe vamale la ma­teriile prime.
 
Schema trebuia să rămână în vigoare timp de zece ani de la data la care zona aceea era desemnată în mod oficial ca fiind defa­vorizată. Însă, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, ţara a anulat această schemă în 2005.
 
Ca urmare a acestei decizii, fraţii Ioan şi Viorel Micula au dat statul român în judecată la curtea de arbitraj ICSID de la Washington şi l-au câştigat în 2013, după un proces care a durat opt ani.
 
Ei au cerut atunci despăgubiri de 250 mil. dolari, dar le-au fost acordate 376 mil. lei (85 mil. euro), plus dobânzi. „Bene­ficiarii trebuie să ram­burseze toate su­mele deja primite, care sunt echivalente cu cele acordate în cadrul sche­mei de ajutoare de stat care a fost anulată“, se arată în comunicatul Co­misiei Europene. În acelaşi document se notează faptul că la 11 decem­brie 2013, suma totală datorată de statul ro­mân recla­man­ţilor se ridica la peste 791 mi­lioa­ne de lei.
 
În schimb, Ioan Micula spune că decizia curţii de la Washington nu poate fi anulată.