Şefa din Europa a SABMiller: Am văzut peste tot închideri de baruri, dar ce a fost mai greu a trecut

Autor: Ioana David 31.03.2015

Sue Clark, managing director al SABMiller Europe, o regiune care generează anual venituri de aproape 6 mld. dolari, spune că România, asemenea celorlalte state din regiune, s-a confruntat cu scăderea numărului de baruri şi restaurante, tendinţă care acum s-a oprit.

„În Europa, tendinţa de închidere de baruri şi restaurante ca urmare a schimbării stilului de viaţă şi a interzicerii fumatului a fost accelerată de condiţiile economice dificile la care am fost martori. Cu toate acestea, se pare că perioada cea mai grea a trecut şi acum numărul acestora este în curs de stabilizare“, a afirmat Sue Clark pentru ZF.

Iar în timpul călătoriilor de afaceri în România, a văzut „întotdeauna baruri şi restaurante animate“. Mesajul pozitiv pe care l-a trimis are loc în condiţiile în care piaţa de bere şi-a continuat declinul anul trecut, când a pierdut aproape 9% din volumele comercializate.

Ponderea vânzărilor prin baruri şi restaurante (HoReCa) la nivelul pieţei de bere a scăzut la 22% în 2013 faţă de 35% în 2008. Reducerea are loc în condiţiile în care numărul de firme care operează unităţi în industria ospitalităţii s-a redus cu aproape 1.000, la circa 23.600.