Octavian Vidu, CEE Equity Partners: România stă foarte bine pe datele macro, dar realitatea din piaţă ne arată un antreprenor deprimat

Autor: Ioana David 01.04.2015
Octavian Vidu, investment ma­na­ger al firmei de private equity CEE Equity Partners, spune că România a fost o piaţă bună pen­tru fon­­du­­rile de in­ves­tiţii şi că aces­tea pot juca în continuare un rol în eco­no­mie dacă ar fi mai bine în­ţe­les capitalul pe care aces­tea îl pot aduce în companii.
 
CEE Equity Partners are o echipă de 18 oameni şi birouri în Varşovia, Bu­cu­reşti şi Budapesta. Pen­tru Bucu­reşti, firma are un sin­gur om, dar mai caută încă unu. Fondul are la dis­po­ziţie 500 mil. dolari pe ca­re vrea să-i plaseze în 16 state din Europa Centrală şi de Est, iar până acum ce­le mai multe investiţii le-a făcut în Polonia. Principa­lul investitor în fond este China Eximbank, care po­trivit lui Vidu, vede un po­tenţial mai mare de creş­tere în această regiune com­parativ cu pieţele ma­ture din Europa de Vest.
 
CEE Equity Partners are în vizor sec­toare precum infrastructura sau ener­gia, iar suma de bani pe care fondul este dispus să o investească într-o com­pa­­nie este de 20-60 mil. euro per in­ves­tiţie. Fondul a fost lansat în urmă cu un an, iar pla­samentele s-au realizat cu pre­că­dere în Polonia, dar şi în Ungaria (unde de­ţine o universitate privată). Pe plan local, Octavian Vidu spune că sunt trei discuţii mai avansate şi esti­mea­ză că va încheia o tranzacţie până la finalul anului.
 
„Pe datele macro, România arată foarte bine, dar realitatea din piaţă ne ara­tă un antreprenor deprimat. Sin­gu­rul entuziasm pe care îl văd este în IT, niciun alt sector nu debordează. Este ca şi cum te uiţi la un om bolnav“, a adăugat Vidu. El a revenit în România în urmă cu zece ani după ce a rămas timp de şapte ani în America Centrală, unde a lucrat pentru mai multe bănci şi firme de consul­tanţă. După întoarce­rea în România a fost recrutat în po­ziţia de business develop­ment ma­na­ger al firme­lor de private equity Coperni­cus Capital şi Abris Capital.