După Enel, Electrica a ratat şi deal-ul cu FP

Autor: Radu Bostan 03.04.2015

Tranzacţia prin care Electrica (sim­bol bursier EL) ar fi preluat pache­tele minoritare de acţiuni deţinute de Fondul Proprietatea (FP) la filialele de distri­buţie şi furnizare a căzut, deoarece cele două părţi nu au ajuns la o înţele­gere privind preţul.

Anunţul este o nouă veste proastă pen­tru grupul de distribuţie şi vine la mai puţin de o lună după ce grupul ita­lian Enel a anunţat că nu va mai vinde ac­tivele deţinute în România şi de care era interesată şi Electrica. Anularea tran­zacţiei înseamnă că Electrica va tre­bui să găsească o altă destinaţie pentru fondurile strânse din piaţă în cadrul ofertei publice iniţiale derulate în 2014.

Anunţul Electrica, transmis ieri seară către bursă, a venit după mai multe luni de negocieri asupra preţului la care Fon­dul ar fi fost dispus să-şi lichideze par­tici­paţia minoritară. FP deţine 22% din Elec­trica Distribuţie Muntenia Nord, Elec­trica Distribuţie Transilvania Nord, Elec­trica Distribuţie Transilvania Sud şi Elec­trica Furnizare.

Fondul, care este captiv în acţio­na­riatul filialelor, îşi evalua pachetele la un total de 770 milioane de lei.

Surse apropiate tranzacţiei au decla­rat anterior, pentru ZF, că FP era inte­re­sat de obţinerea unui preţ cât mai bun, chiar cu o primă faţă de evaluarea din ac­tivul net, în timp ce Electrica era in­te­re­sată de obţinerea unui preţ sub valoarea din activul net al FP.