Bancpost, Piraeus şi Raiffeisen exclud conversia cu discount

Autor: Liviu Popescu 16.04.2015
Bancpost, Piraeus şi Raiffeisen, care deţin două treimi din creditele în franci elveţieni acordate de băncile locale, nu iau în calcul o soluţie de tip discount aplicată întregului portofoliu care să uşureze povara clienţilor afectaţi de aprecierea acestei monede, aşa cum s-a întâmplat în cazul Volksbank, ci susţin în continuare varianta unor soluţii individualizate, care să cuprindă conversia, restructurarea sau prelungirea perioadei de creditare.
 
Banca Transilvania, care a preluat recent Volksbank (care deţine un sfert din creditele în franci), a anunţat la începutul lunii aprilie că va acorda un discount de 22,4% din sold clienţilor care acceptă conversia împrumutului în lei sau în euro. La aceasta se va adăuga o reducere suplimentară echivalentă cu valoarea comisionului de risc achitat de cli­enţi până acum, astfel că discountul ar putea ajunge în cazul anumitor clienţi chiar şi la 30%.
 
Cea mai expusă bancă locală pe credite în franci elve­ţieni este Bancpost, subsidiara grupului elen Eurobank. Grecii au acordat aproape o treime din cele 75.000 de credite în franci aflate în derulare în acest moment. „Bancpost oferă soluţii individualizate pentru clien­ţii cu credite în franci elveţieni, printre care restructurarea, conversia de monedă şi prelungirea perioadei de creditare“, au declarat pentru ZF reprezentanţii băncii. Ca o soluţie temporară, banca a redus la finalul lunii ianuarie cu 0,8 puncte procentuale dobânda creditelor în franci cu rate variabile.
 
Raiffeisen, care are în portofoliu 11% din totalul creditelor în franci, spune că va aplica soluţii individualizate chiar dacă această strategie este mai costisitoare, întrucât o soluţie globală nu există şi nici nu poate fi potrivită pentru toţi clienţii.