Grâul câştigă 3% la productivitate într-o singură lună, dar recolta rămâne sub cea din 2014

Autor: Gabriel Razi 28.04.2015

Productivitatea grâului românesc este estimată în aprilie la 3,37 tone/hectar, în creştere cu 3% faţă de luna anterioară şi cu 4,6% peste prognoza făcută în perioada similară a anului trecut, arată un raport agricol al Comisiei Europene dat ieri publicităţii.

Productivitatea estimată din apri­lie indică o recoltă totală de 6,4 mi­li­oane de tone, ceea ce în­seamnă un minus de 13,5% faţă de volumele strânse de pe câmp în 2014. Re­zul­tatul din vara a­nu­lui 2014 ră­mâne însă de­pen­dent de evoluţia condiţiilor me­teo­ro­logice în următoarele luni.

„Iarna blândă şi primăvara ploioasă au fost favorabile culturilor de toamnă, dar în acelaşi timp au supravieţuit şi dăunătorii. Astfel, presiunea dăunătorilor este consi­de­rabilă”, notează raportul, care se bazează pe date din satelit. Recolta românească de grâu a câştigat într-o lună un plus de 190.000 de tone, dar volumul total prognozat la sfârşitul lunii aprilie este cu 1 milion de tone sub rezultatul din 2014. Un astfel de minus ar însemna că din conturile fermierilor ar urma să dispară 180 milioane de euro în vară.