Dobânda Robor urcă peste pragul de 1,5%, maximul ultimelor trei luni

Autor: Liviu Popescu 30.04.2015
Dobânda Robor la 3 luni, utilizată de bănci ca referinţă pentru costul creditelor în lei acordate persoanelor fizice, a depăşit ieri pragul de 1,5% pe an pentru prima dată într-un interval de trei luni. Acest nivel nu mai fusese atins de la finalul lunii ianuarie.

Costul leilor pe piaţa monetară a marcat mai multe perioade de volatilitate de la începutul acestui an, chiar dacă nu la fel de ample precum cele din 2014, ceea ce descurajează într-o anumită măsură creditarea în lei. Robor la 3 luni ajunsese la un minim de aproape 1,2% pe an în martie.

Orice mişcare a indicatorilor pieţei monetare se resimte în costul creditelor în lei având în vedere nivelul foarte scăzut al dobânzilor. De exemplu, o creştere cu 0,3 puncte procentuale a dobânzii înseamnă o creştere cu câteva zeci de lei a ratei la un credit imobiliar de valoare medie.

Episodul anterior de volatilitate avusese loc în a doua jumătate a lunii martie, când fusese testat pragul de 1,5% pe an, fără a fi însă depăşit. Evoluţia a fost generată de o lipsă temporară de lichiditate pe piaţă, ca urmare a regularizărilor impozitelor pe profit aferente anului trecut.

Cu toate acestea, dobânda Robor la trei luni a fost la finalul primului trimestru, când s-au actualizat dobânzile la credite, cu 0,2 puncte procentuale sub nivelul din decembrie, când avusese loc precedenta rundă de actualizare a dobânzilor. Practic, clienţilor le-au scăzut ratele.

Dacă Robor rămâne la nivelul actual, ratele nu vor fi majorate nici la următoarea rundă de actualizare, de la sfârşitul lunii iunie. Ajustarea dobânzilor din martie a însemnat rate mai mici cu aproximativ 25 de lei pentru un credit ipotecar de valoare medie de 200.000 de lei (45.000 de euro).

Şi dobânzile cu scadenţe mai lungi, de 6 şi respectiv 9 luni, au urcat ieri la aproape 1,7% pe an. Creşterea costului leilor vine în condiţiile în care se prefigurează o scădere a dobânzilor la euro, indicatorul de referinţă Euribor la trei luni intrând recent în teritoriul negativ.