Ministerul Educaţiei introduce educaţia rutieră în învăţământ, dar decizia aparţine şcolii

Autor: Bogdan Alecu 04.05.2015

Ministerul Educaţiei introduce, începând cu anul şcolar 2015-2016 materia Educaţie pentru prevenirea riscului rutier în cadrul învăţământului primar ca disciplină în oferta centrală de Curriculum la decizia şcolii (CDS), alături de alte trei materii precum Joc şi mişcare (clasa pregătitoare, clasele I şi a II - a), Educaţie pentru prevenirea riscului rutier (învăţământ primar), Educaţie pentru dezvoltare şi Educaţie pentru drepturile de proprietate intelectuală (ambele pentru liceu). Programele şcolare pentru aceste discipline au fost elaborate de Institutul de ştiinţe ale Educaţiei şi aprobate prin ordin de ministru.

Disciplina opţională Educaţie pentru prevenirea riscului rutier (toate clasele din învăţământul primar) urmăreşte pregătirea elevilor pentru viaţă prin formarea unor deprinderi de respectare a regulilor elementare de circulaţie pe drumurile publice şi de manifestare a unei conduite preventive. Demersul Ministerului Educaţiei vine pe fondul declarării de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a perioadei 2011 - 2020 ca „Decada Acţiunii pentru Siguranţa Rutieră”, ale cărei obiective sunt stabilizarea şi reducerea numărului de accidente rutiere din întreaga lume, respectiv valorificarea cadrului educaţional pentru sensibilizarea şcolarilor mici asupra riscurilor la care se expun în trafic ca pietoni sau pasageri în autovehicule.

Decizia vine în contextul în care traversarea neregulamentară reprezintă principala cauză de accident la nivel naţional. Spre exemplu, anual în Bucureşti au loc sute de astfel de accidente soldate cu zeci de morţi.