Lista de priorităţi a asigurătorilor: ce probleme are de rezolvat fiecare companie

Autor: Ciprian Botea 05.05.2015

Piaţa asigurărilor s-a oprit din scădere anul trecut, dar mulţi asigurători mari sunt în continuare cu 20-30% sub nivelul afacerilor din perioada de boom economic şi continuă să înregistreze pierderi sau au profituri insuficiente pentru a acoperi „găurile“ lăsate de criză şi de expunerea prea mare pe poliţe auto.

Mai mulţi asigurători mari, precum Allianz-Ţiriac, Asirom sau Generali, au raportat creşteri ale primelor subscrise în 2014, dar în continuare sunt companii care nu reuşesc să-şi crească afacerile (Omniasig sau Groupama). Multe companii au strâns pierderi de sute de milioane de lei în perioada de criză, astfel că trebuie să-şi crească substanţial profiturile pentru a acoperi minusurile.

O problemă mai serioasă a pieţei de asigurări este reprezentată de companiile aflate în redresare financiară, fie sub administrare specială, fie pe bază de plan. Astra, aflată sub administrare specială, trebuie să efectueze o injecţie de capital de peste 400 milioane de lei pentru a-şi reface indicatorii de solvabilitate şi lichiditate, succesul operaţiunii depinzând însă de atragerea unui investitor strategic.