Fostul şef al băncii centrale americane a fost recrutat de un mare fond de investiţii pe un salariu de „şase cifre“

Autor: Bogdan Cojocaru 07.05.2015
Ben Bernanke, fostul preşedinte al Rezervei Federale americane (banca centrală a SUA), a fost recrutat drept consilier de PIMCO, cândva unul dintre cele mai mari fonduri de investiţii în obligaţiuni din lume, cu active de 1.600 miliarde dolari. Cu două săptămâni înainte, Ber­nan­ke, arhi­tectul celui mai costi­sitor pro­gram de stimulare mo­netară din lume, de­venise consilier şi la Citadel, un fond de hedge de 25 miliarde dolari.

„Reprofilarea” ban­che­rului a trezit uimire. Însă el a asi­gurat, într-un interviu pentru New York Times, că este sensibil la îngrijorările privind conflictul de interese şi de aceea a acceptat doar oferte de la firme care nu sunt regle­mentate de Fed.

Bernanke nu e un caz singular. Predecesorul său, Alan Greenspan, a fost cooptat tot de PIMCO, ca şi de Deutsche Bank, o bancă  notorie în SUA pentru pro­mo­varea unei culturi la limita legii (sau, cum a dove­dit o amendă recentă, care chiar încalcă legea). Şi Jeremy Stein, fost guvernator al Fed, s-a alăturat BlueMountain Capital Management, care are active de 20 de miliarde de dolari. Pentru revista The Week, aceste alianţe trezesc câteva între­bări. Cu cine interacţio­nea­ză în via­ţa de zi cu zi oficialii băn­cii centrale? Ale cui spe­ranţe şi dole­anţe le aud şi cu cine empa­­tizează ei? Despre ale cui locuri de muncă, spe­ranţe, probleme şi doleanţe nu aud nimic?

Bernanke este un pariu uriaş pentru PIMCO, care încă nu şi-a revenit după ple­carea fondatorului Bill Gross în septembrie. De atunci in­vestitorii şi-au retras din fond 400 mld. dolari, iar fondul a pierdut coroana de cel mai mare investitor în obligaţiuni. Pimco nu a spus cu cât îl plăteşte pe Ber­nanke. Însă el va face, pro­babil, anul acesta mai mult decât primea pe an ca şef al Fed, adică 199.000 de dolari, scrie CNN. Bernanke înca­sează deja peste 200.000 de dolari pentru fiecare discurs. În această toamnă îşi va lansa şi o carte, „Curajul de a acţiona”.

Din 2010, preşedintele Fed este şi membru cu drept de vot în Consiliul de Supraveghere a Stabilităţii Financiare, o structură guvernamentală responsabilă cu evaluarea riscurilor financiare. PIMCO, ca şi orice alt fond de investiţii, are nevoie de cineva care să poată anticipa deciziile viitoare ale Fed.