Călin Drăgan şi drumul unui executiv de top pe ruta Timişoara-Bucureşti-Tokio

Ziarul Financiar 26.05.2015

Aflat de circa doi ani la conducea unei afaceri de 4 mi­liarde de euro, cu 8.000 de angajaţi în Ţara Soarelui-Răsare, Călin Drăgan este unul dintre cei mai puternici executivi români din lume. În urmă cu zece ani era director general al Coca-Cola HBC România, fiind primul şi, până acum, singurul român care a de­ţinut funcţia de conducere a îmbuteliatorului pe piaţa ro­mânească şi unul dintre managerii români cu cea mai spectaculoasă evoluţie. El este unul din pariurile câşti­gătoare ale Business Magazin încă din 2005, an în care apărea în prima ediţie a catalogului 100 tineri de manageri de top.

În urmă cu circa doi ani, Călin Drăgan a fost numit representative director, president şi CEO al Coca-Cola East Japan (CCEJ), o companie formată după unirea a patru îmbuteliatori din partea de est a Japoniei: Coca-Cola Central Japan, Mikuni Coca-Cola Bottling, Tokyo Coca-Cola Bottling şi Tone Coca-Cola Bottling. Compania este în acest moment cel mai mare îmbuteliator din ţară şi al cincilea la nivel mon­dial, în funcţie de venituri. Previziunile pentru anul trecut se referă la o cifră de afaceri de aproape 4 miliarde de euro; spre comparaţie, piaţa băuturilor răcoritoare din România este evaluată la 1 miliard de euro.

În opinia lui, leadershipul, respectiv capacitatea de a conduce, este educabil, cu toate că literatura de spe­cialitate abundă în teorii conform cărora lea­dershipul este o calitate înnăscută. Activitatea unui lider sau manager acoperă o largă arie de respon­sa­bi­li­tăţi, însă în principal se ocupă de procese, tehnologie şi oameni. „Cred că este relativ uşor să dobândim reale calităţi în zona coordonării proceselor şi respec­tiv a tehnologiei. Din experienţa mea, capitolul la care foarte mulţi manageri eşuează este coordonarea şi dez­voltarea resurselor umane“, spunea anterior Călin Drăgan pentru Business Magazin.

Au trecut peste 20 de ani de când managerul a început să lucreze în sistemul Coca-Cola. Proaspăt ieşit de pe băncile facultăţii, îşi aminteşte Călin Drăgan, ţara abia intrase în era postcomunistă, a pre­luat conducerea depozitului Coca-Cola din Timişoara şi şi-a dat seama că trebuie să vorbească limba en­gleză, pe care, la acea vreme nu o ştia. Acum, exe­cutivul român îşi începe ziua de lucru cu un meditator de japoneză.