Excedentul bugetar a crescut cu un miliard de lei în aprilie, până la 0,85% din PIB

Autor: Iulian Anghel 26.05.2015

Excedentul bugetului general consolidat a crescut în aprilie cu un miliard de lei, până la 5,9 mld. lei (1,3 mld. euro), echivalentul a 0,85% din PIB (excedent de 0,7% din PIB la trei luni), potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor. Veniturile totale (54,9 mld. lei) au crescut cu 12,1% faţă de primele patru luni ale lui 2014, dar excedentul este obţinut nu atât din creşterea veniturilor cât din tăierea cheltuielilor programate, care au avansat cu doar 0,5% faţă de perioada similară a lui anului trecut.

În primele patru luni din 2014, deficitul bugetului consolidat a fost de 1,88 miliarde lei, respectiv 0,28% din PIB, faţă de un excedent de 0,85% din PIB în acest an. Este limpede intenţia guvernului de a face economii pentru a depăşi momentul reducerii TVA la alimente, de la 1 iunie, care ar putea aduce un gol de venituri însemnat în buget. Deocamdată, veniturile din TVA cresc, au un avans de 20% faţă de primele patru luni din 2014 (un ritm de creştere doar uşor mai temperat faţă de primele trei luni), ceea ce a însemnat un plus de 3,2 mld. lei, până la 19,7 mld. lei.

Veniturile din impozitul pe venit cresc şi ele (plus 14,2%) faţă de un minus de 0,6% în martie.

Încasările din contribuţii de asigurări sociale au scăzut uşor, cu 0,3% faţă de anul anterior, reflectând atât reducerea cu 5 pp a contribuţiilor angajatorilor la CASS, cât şi creşterea pe anul 2015 cu 0,5 puncte procentuale a cotei de contribuţie către pilonul II de pensii, potrivit explicaţiilor Ministerului Finanţelor.

Cheltuielile bugetului general consolidat au crescut în termeni nominali cu 0,5%, până la 70 mld. lei, faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,5 puncte procentuale ca pondereîn PIB. A fost înregistrată o scădere însemnată a cheltuielilor cu dobânzile, dar şi una a cheltuielilor de capital (investiţii din buget). Cheltuielile cu dobânzile au scăzut cu 17,7% (ca semn al îmbunătăţirii din ultimii ani a condiţiilor de împrumut pe pieţele financiare), iar cele de capital cu 30,6% (aproape un miliard de lei faţă de primele patru luni din 2014.).