SIF Oltenia şi Pogonaru îşi dispută dividendele la Nord

Autor: Radu Bostan 04.06.2015

Conflictul dintre omul de afaceri Florin Pogonaru şi Tudor Ciurezu, şeful SIF Oltenia (SIF5), se înteţeşte, cei doi disputându-şi acum profitul net şi dividendele Nord SA (NORD), o societate-hol­ding care controlează mai multe firme nelistate, din sectorul HoReCa.

SIF Oltenia (SIF5), care deţine 18% din acţiunile Nord, vrea ca pro­fitul de aproape 5,5 milioane de lei rămas nerepartizat în anii 2012, 2013 şi 2014 să fie distri­buit ca dividende, fiecare acţionar urmând să pri­mească 1,5461 lei/ac­ţiune.

Po­gonaru deţine indirect cel puţin 68% din acţiunile com­paniei prin Cen­tral European Fi­nan­cial Services şi Victoria Art & Bu­siness Center.

De cealaltă parte, Consiliul de Ad­mi­nistraţie al Nord susţine că profitul rămas nerepartizat este de numai 2,3 milioane de lei şi subliniază că acesta trebuie utilizat pentru a acoperi pierderile con­tabile înregistrate în 2008-2010.

Acţionarii, inclusiv cei care deţin restul de 13% din acţiuni, vor alege una dintre variante în adunarea generală din 8 iulie.

Anul trecut, ac­ţio­narii Nord au apro­bat majorarea capi­talului social cu 11 milioane de lei prin aporturi finan­ciare şi vânzarea unor active de 6 milioane de lei, pentru a contribui la ma­jorarea capitalului Prodplast Imo­biliare (PPLI pe SIBEX), o firmă a lui Po­gonaru care dezvoltă un centru co­mercial lângă Piaţa Obor din Bu­cureşti.

La acest proiect ar fi con­tribuit şi Prodplast (PPL), o altă firmă controlată tot de Po­gonaru, însă unde SIF Ol­tenia deţine un pachet mino­ri­tar de 27% din ac­ţiuni. SIF con­dus de Ciurezu a încercat să blo­cheze fi­nanţarea cen­trului co­mer­cial, a pier­dut în prima in­stanţă, dar a făcut recurs la Curtea de Apel Bu­cureşti.

Nord, a cărei acti­vitate cu trei angajaţi se rezumă la a ad­ministra par­tici­paţiile la alte firme, a realizat venituri de 1,9 milioane de lei în 2014, triplu faţă de 2013, şi a obţinut un pro­fit net de 0,4 mi­lioa­ne de lei, faţă de 1,5 mi­lioane de lei în 2013.