Euro scade la minimul ultimei luni, în timp ce dolarul alunecă din nou sub 4 lei

Autor: Liviu Popescu 04.06.2015

Cursul anunţat de BNR pentru un euro a scăzut ieri la 4,43 de lei, cel mai scăzut nivel din ultima lună, în timp ce dolarul american a reintrat sub pragul de 4 lei, fiind în scădere cu 1,5% faţă de şedinţa precedentă, respectiv şase bani. Moneda europeană nu mai atinsese un nivel atât de scăzut în faţa leului din 5 mai, când banca centrală anunţase o paritate de 4,42 de lei.

„Şedinţele recente au înregistrat un număr tot mai mare de tranzacţii pe piaţa valutară, dar volatilitatea a rămas redusă. Ştirile divergente privind blocajul Greciei menţin incertitudini asupra perechii euro/leu având în vedere legăturile bancare puternice, 13% din activele bancare locale sunt deţinute de capital elen”, scriu într-un raport analiştii de la ING Bank. Referinţa anunţată de BNR pentru francul elveţian a scăzut cu patru bani şi a ajuns astfel la 4,26 lei, minimul ultimelor două săptămâni.

Circa 75.000 de români au credite în această monedă, care s-a apreciat puternic în a doua jumătate a lunii ianuarie, determinant pentru acest lucru fiind decizia băncii centrale a Elveţiei de a renunţa la plafonul de 1,2 franci pentru un euro pe care îl practica din septembrie 2011, mişcare care a generat un şoc pe piaţa valutară. Românii au credite în franci elveţieni de circa 10 mld. lei. Creditele în dolari americani, monedă care a schimbat prefixul la cursul BNR pe 4 martie, se ridică la aproximativ 300 mil. lei. Depozitele în aceste două monede, care s-au apreciat puternic în anii de criză, cumulează 6,5 mld. lei.