Următoarea companie de stat care vine pe bursă: Guvernul vrea să listeze 20-30% din acţiunile Aeroporturi Bucureşti

Autor: Ovidiu Bărbulescu 04.06.2015

Guvernul a început procesul pentru listarea de tip IPO a circa 20-30% din acţiunile Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, intenţia autorităţilor fiind de a lansa o parte din acţiuni şi pe piaţa externă, capitalul obţinut urmând să fie utilizat la dezvoltarea companiei, a anunţat ieri premierul Ponta

"Aeroporturi Bucureşti este pe profit, se dezvoltă foarte rapid şi am început procesul pentru o listare IPO. Ideea e să creştem capitalul, nu să luăm banii pentru buget - noi acţiuni şi să lăsăm noul capital în companie pentru dezvoltare", a arătat Ponta.

Întrebat dacă este vorba de listarea a circa 5% sau a 20-30% din acţiuni, şeful Executivului a afirmat că 5% nu poate aduce un capital important, iar procentul de acţiuni listate va fi mai degrabă în jurul a 20-30%.

"Da, în jurul acestor procente. Vom urma mai mult sau mai puţin modelul de succes de listare pentru Romgaz, Transgaz, Transelectrica. Ar trebui să fie o listare dublă", a precizat Ponta, care a evitat să spună dacă listarea pe o bursă externă ar putea avea loc la Londra, aşa cum s-a întâmplat cu alte companii.

Premierul a mai adăugat că speră ca listarea să aibă loc anul acesta, decizia fiind deja luată.

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, deţinută de Ministerul Transporturilor, administrează cele două aeroporturi ale Capitalei.