Saltul de 40% al Teraplast a mărit averea lui Dorel Goia cu 12 mil. lei în şase luni

Autor: Radu Bostan 24.06.2015

Creşterea cu peste 40%, în mai puţin de şase luni, a acţiunilor producătorului de profile PVC Teraplast Bistriţa (simbol bursier TRP) a mărit cu 12 mil. lei valoarea deţinerii principalului acţionar, omul de afaceri clujean Dorel Goia.

Goia, care s-a numărat printre fondatorii Băncii Transilvania (TLV) în 1994, deţine 46% din acţiunile Teraplast, pachetul fiind evaluat de piaţă la 43 milioane de lei (aproape 10 milioane de euro). De la începutul anului, producătorul de materiale de construcţii s-a „scumpit“ cu 40%, cea mai rapidă creştere a acţiunilor de pe bursă. Investitorii au apreciat rezultatele pozitive ale companiei bistriţene, care şi-a majorat cu 12% vânzările şi a trecut pe profit în primul trimestru. Teraplast, care are „distincţia“ de a fi fost ultima firmă privată listată pe bursă, tocmai în 2008, se apropie de o capitalizare de 100 milioane de lei.

În afară de Goia, printre acţionarii Teraplast se numără fondul finlandez de investiţii KJK (10%), fostul director Emanoil Viciu (8,7%), compania ungară de materiale de construcţii Marley (8%) şi Danske Bank (1,7%), una dintre cele mai mari bănci din nordul Europei.