Topul brokerilor la S1. Brokerii cehi rămân lideri într-o piaţă la jumătate faţă de 2014

Autor: Radu Bostan 02.07.2015

Brokerii firmei cehe Wood & Co. şi cei de la Swiss Capital îşi dispută primele două poziţii în topul intermediarilor după primul semestru, însă la diferenţă mică după valoarea tranzacţiilor perfectate, fiecare având puţin peste 20% din totalul rulajului în cele şase luni.

Podiumul este completat de Raiffeisen, care a in­ter­mediat 12,5% din valoa­rea tranzacţiilor pe piaţa principală. Următorii 37 de brokeri îşi împart restul de 40% din piaţă, niciunul neavând mai mult de 7% din rulaje.

Brokerii de pe bursă îşi împart însă o „plăcintă“ tot mai mică, rulajele din primul semestru fiind la jumătate faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, deşi între timp piaţa a primit o infuzie de capital nou prin listarea Electrica (EL).

De altfel, cu tranzacţii de doar 8 mld. lei în prima jumă­tate a anului, lichiditatea pieţei a scăzut sub nivelul din S1 din 2013, când pe bursă nu existau nici Nuclearelectrica (SNN) nici Romgaz (SNG). Primele două companii s-au listat în toamna anului 2013, iar Electrica în urmă cu un an.