Inflaţie de -0,35%, în Europa. Banca centrală a Suediei a redus dobânda cheie la -0,35%, de teama deflaţiei şi a Greciei

Autor: Anca Dumitrescu 02.07.2015

Politica monetară a Riksbank a fost urmărită cu tot mai mare atenţie în ultimii ani, banca încercând să inverseze deflaţia care se instalează în Suedia.

Banca centrală a făcut referire la temerile că aprecierea coroanei ar putea să împiedice planurile de stimulare a inflaţiei printr-o monedă mai slabă.

Unii analişti sunt îngrijoraţi de efectele avute de nivelul scăzut al dobânzilor asupra economiei care, potrivit estimărilor Riksbank, ar urma să crească cu 2,9% în acest an.

Preţurile locuinţelor şi îndatorarea populaţiei au crescut în Suedia, dar şi în Danemarca şi Norvegia, unde dobânzile sunt tot la minime record, provocând temeri legate de posibila formare a unei bule speculative pe piaţa imobiliară.

Riksbank anticipează că va menţine dobânda cheie la nivelul de -0,35% în acest an şi a majorat un program limitat de suplimentare a lichidităţilor prin achiziţia unor obligaţiuni în valoare de 45 de miliarde de coroane (5 miliarde dolari) până la sfârşitul lui 2015.

Reducerea dobânzii de politică monetară a luat pieţele prin surprindere, majoritatea analiştilor anticipând o stagnare, luând în considerare datele economice solide din ultima perioadă.