De ce este România o destinaţie bună de investiţii: angajaţii din Bucureşti şi din Cluj sunt mai „ieftini“ decât cei din Praga, Varşovia sau Bratislava

Autor: Adelina Mihai 03.07.2015

Costurile cu forţa de muncă din Bucureşti – cel mai scump oraş local din punctul de vedere al salariilor - sunt cu circa 20% mai scăzute decât cele din Varşovia (Polonia), Bratislava (Slovacia) şi cu 15% sub nivelul celor din Praga (Cehia), ceea ce face din România una dintre cele mai bune destinaţii de investiţii, arată o analiză realizată de compania de consultanţă în management Hay Group România.



„Suntem o ţară superbă din punctul de vedere al aşa-numitei value for money. Suntem mai scumpi ca India şi mai ieftini decât China şi decât ţările din Vest, iar forţa de muncă are o pregătire comparabilă cu cea a angajaţilor din Vest. De aceea, mulţi investitori con­tinuă să vină în România“, a spus Mihaela Lupu, Market Leader Productized Services în cadrul Hay GroupRomânia.

Într-adevăr, costurile cu forţa de muncă din Bucureşti sunt mai mari cu valori cuprinse între 33% şi 40% doar în cele cinci oraşe din India (Pune, Calcutta, Bangalore, Delhi, Mumbai) incluse în analiză.

În mod surprinzător, chiar şi în China, o ţară recunoscută pentru faptul că are multă forţă de muncă la costuri rentabile, sunt unele oraşe în care angajaţii din multina­ţionale sunt mai bine plătiţi decât cei din Bucureşti. Spre exemplu, în Shenzen (sediul central al furnizorului de soluţii IT&C Huawei), dezvoltarea economică accelerată din ultimii ani a condus la o creştere a costului cu forţa de muncă, cheltuielile salariale sunt cu circa 30% mai mari decât în Bucureşti şi cu 47% mai mari decât în Cluj, mai arată datele Hay Group. De asemenea, Bucureştiul este aproape la acelaşi nivel cu oraşul ceh Pilsen din punctul de vedere al costului cu forţa de muncă, dar cu 25% mai ieftin pentru investitori prin comparaţie cu Sao Paolo sau Rio de Janeiro din Brazilia sau cu Pretoria (Africa de Sud).

Prin comparaţie cu Clujul – oraşul în care există deficit de forţă de muncă în special în IT, ceea ce conduce la pachete salariale tot mai mari oferite de angajatori în acest sector – Bucureştiul este, în medie, cu 18% mai scump. „Este adevărat că forţa de muncă din Cluj şi din Timiş s-a scumpit destul de mult în ultimii ani, dar costurile tot nu au ajuns la nivelul din Bucureşti“, a mai spus Mihaela Lupu.

Oraşele din Elveţia (Geneva, Zürich), din Statele Unite (Houston, New York), din Olanda, Irlanda (Dublin) sau Germania (Berlin) sunt mult mai scumpe decât Bucureştiul în ceea ce priveşte cheltuielile cu personalul angajat, costurile fiind de până la de şase ori mai mari.

Specialiştii avertizează însă că, deşi investitorii sunt atraşi de nivelul scăzut al costurilor cu forţa de muncă din România în raport cu pregătirea personalului, există temeri legate de potenţialul de dezvoltare al afacerilor pe care l-ar avea pe plan local.

„Trebuie să existe o mai bună corelare între nevoile businessului şi sistemul de educaţie, pentru că foarte mulţi investitori din Vest care vor să vină în România sunt îngrijoraţi de faptul că programa şcolară nu s-a adaptat încă destul de bine la nevoile pieţei muncii şi că pregătirea generaţiilor viitoare de absolvenţi de facultate sau de şcoli profesionale nu va mai fi la fel de bună“, a mai spus Mihaela Lupu.

Informaţiile  furnizate de Hay Group ilustrează diferenţele privind valoarea medie totală a pachetului de compensaţii şi beneficii pentru angajaţii din oraşele/ ţările respective, iar un pachet salarial include:  salariul de încadrare, bonusuri fixe, bonusuri variabile, alocaţii oferite de angajator, beneficii acordate prin reglementări legislative, remunerare variabilă pe termen lung (de exemplu acţiuni) şi valoarea beneficiilor acordate de companie.