Investitorii ţin jumătate de miliard de lei în fondurile de randament absolut

Autor: Roxana Pricop 15.07.2015

Administratorii de active au strâns 589 mil. lei în fon­duri etichetate drept de randament absolut, care au drept scop obţinerea de câştiguri indiferent de cât de vitrege sunt con­diţiile de piaţă.

Spre deosebire de fondurile clasice de investiţii, acestea sunt mai greu de evaluat şi comparat de investitori, pentru că fo­losesc tehnici de investiţii complexe, similare fondurilor de hedging. Fondurile denumite de randament absolut folosesc obli­ga­ţiunile, derivatele, valutele şi acţiunile în strategii de in­vestiţii menite să obţină randamente ce nu sunt afectate de miş­cările negative de pe pieţele financiare.

„Mă aştept ca fondurile de randament absolut să atragă in­teres din partea investitorilor prin prisma randamentelor po­tenţiale superioare fondurilor de obligaţiuni şi a raportului risc/câştig atractiv superior fondurilor de acţiuni“, a spus Dragoş Manolescu, director de investiţii la societatea OTP Asset Management.

Primul fond de absolute return (în traducere - ran­dament absolut) a fost lansat pe piaţa locală în aprilie 2011 de către Cert­invest, iar în prezent sunt încadrate în această categorie un număr de 16 fonduri de investiţii.