Horia Simu, cercetat pentru retrocedări supraevaluate cu 55 de milioane de euro

Autor: Catalin Lupasteanu - Mediafax 16.07.2015
Horia Simu, supranumit şi ban­che­rul cuprului, va fi cercetat în arest pe­ventiv după ce ICCJ i-a respins con­tes­taţia în dosarul în care este acuzat de ob­ţinerea unei despăgubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 55 milioane de euro. Decizia luată de Înalta Curte de Casaţi şi Justiţie (ICCJ) este definitivă.
 
Simu a fost arestat, pe 3 iulie, pentru 30 de zile de Curtea de Apel Bucureşti (CAB), dar a contestat decizia. Curtea de Apel Bucureşti a mai decis ca avo­catul ieşean Constantin Zaharia-Lefter, cercetat în acelaşi dosar cu Simu, să fie pus sub control judiciar pentru 60 de zile. Decizia instanţei nu este defi­nitivă, ci poate fi contestată atât de apă­rătorul din Baroul Iaşi, cât şi de Direcţia Na­ţională Anticorupţie, potrivit Mediafax.
 
Horia Simu este suspectat că, în perioada 2006 - 15 ianuarie 2008, a sprijinit şi înlesnit nerespectarea preve­de­rilor legale de către preşedintele, vice­preşedintele şi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despă­gu­birilor din Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).
 
El ar fi depus la un dosar de despăgubire pentru un imobil mai multe înscrisuri, printre care o adeverinţă medicală şi o expertiză extrajudiciară din 2006 întocmită de expertul Zizi Dumitrescu, prin care s-a prezentat fals o stare de sănă­tate precară şi o identificare greşită a terenului, pentru a acredita ideea de imposibilitate de restituire în natură şi de urgenţă în soluţionarea dosarului, potrivit pro­cu­rorilor.
 
Aceleaşi documente au fost depuse anterior şi la emiterea dispoziţiei primarului general al Capitalei din 9 iulie 2007, respectiv a avizului de le­galitate a Prefecturii Bucureşti din 7 sep­tembrie 2007.
 
Astfel, cu acceptul dat supraeva­luării făcute de evaluatorul Alexandru Florin Hanu şi cu aprobarea de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a raportului de evaluare, întocmit în condiţii nelegale, s-ar fi produs bugetului de stat un prejudiciu de 55,1 mil. euro, respectiv peste 200,6 mil. lei, sumă primită de Horia Simu în mod necuvenit.
 
Horia Simu a cumpărat drepturile litigioase asupra terenului de la Mihaela Cojocaru, domiciliată în SUA.
 
Horia Simu este un discret om de afaceri care şi-a câştigat supranumele de bancher al cuprului după ce a cumpărat împreună cu Horia Pitulea Cuprom, singurul producător de cupru, aflat în insolvenţă şi ulterior lichidat. Simu a lucrat la Citigroup. El se află  printre cei mai mari cumpărători de dosare de despăgubiri.