Dacia este „responsabilă“ pentru aproape 90% din producţia locală de maşini din primul semestru al anului

Autor: Bogdan Alecu 20.07.2015
Uzina Ford de la Craiova a ajuns să mai contribuie cu doar 12% la totalul producţiei, faţă de 19% în urmă cu doi ani.
 
Uzina Dacia de la Mioveni şi Ford Ro­mâ­nia, cu fabrica de la Craiova, au produs în pri­mele şase luni ale acestui an 212.500 de ma­şini, potrivit datelor Aso­cia­ţiei Producă­to­rilor şi Impor­ta­to­rilor de Auto­mobile (APIA), în creş­tere cu 1% faţă de perioada si­mi­lară a anului trecut. Creş­te­rea a fost susţinută exclusiv de către brandul autohton, în con­diţiile în care pe măsură ce Ford B-Max se vinde tot mai slab în Europa, uzi­­na de la Craiova produce tot mai puţine maşini.
 
Producţia de maşini de pe piaţa locală a avut o evoluţie fluctuantă în primele şase luni din an, cu început slab în februarie şi martie, urmată de o revenire surprinză­toa­re în aprilie şi apoi de o stabilizare în ultimele două luni.
 
Din totalul vehiculelor realizate pe piaţa locală, Dacia a produs aproa­pe 90% în primul semestru, res­pectiv peste 186.100 de auto­turis­me, în creş­te­re cu 4% faţă de perioada si­milară a anu­lui trecut. Mai mult, Dacia a de­păşit şi volumul atins în prima jumătate a lui 2013, anul-record pentru brandul autoh­ton, când s-au asamblat în total 342.000 de maşini.