Chimcomplex Borzeşti vrea să-şi facă seră de legume

Autor: Radu Bostan 22.07.2015
Combinatul chimic Chimcomplex Borzeşti (simbol bursier CHOB), con­trolat de omul de afaceri Ştefan Vuza, ia în calcul amenajarea unei sere de legu­me pe terenul disponibil pe platforma industrială, în ideea de a produce ceva cu valoare adăugată din aburul tehno­logic generat de termocentrala proprie.

Chimcomplex a finalizat, recent, o investiţie de 14 mi­lioane de euro într-o in­stalaţie de cogenerare foarte efi­cien­tă, care a per­mis uzinei să-şi re­du­că cos­tu­rile ener­getice cu 42%. Compania, ale că­rei principale pro­duse sunt acidul clor­hi­dric şi soda caustică, îşi va extin­de obiec­tul de activitate şi cu cultivarea ce­rea­lelor şi a legumelor, prelu­cra­rea şi con­servarea carto­filor şi fabricarea sucu­rilor de fructe şi legume.

„Complexul legu­mi­col“ ar ocupa până la 2,5 hec­tare dacă proiectul ar in­clude şi activităţi de proce­sa­re şi comercializare, sau doar două hectare dacă s-ar limita la cultivarea legu­me­lor în sere, arată pro­iec­tul propus compa­ni­ei de Asocia­ţia pen­tru Dez­vol­tare Eco­no­mică Lo­ca­lă (ADEL) Bacău şi îna­in­tat acţionarilor Chim­complex.

În prima variantă mai extinsă a proiectului, in­ves­tiţia ne­ce­sară ar fi de 2,3 mil. euro, din care 2 mil. euro ar putea fi finan­ţa­re neram­bur­sabilă obţinută prin Pro­gra­mul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020. În varianta mai re­strânsă, pro­iectul ar costa 1,66 mil. euro, cu fonduri nerambursabile de

1,5 mil. euro.

Investiţia ar genera ve­ni­turi între 1,64 mi­l. euro şi 2,63 mi­l. euro în cazul pro­iectului care ar in­clu­de şi pro­cesarea şi co­mer­cializarea produ­se­lor, sau 1,25-1,8 mil. euro dacă s-ar opta pen­tru varianta mai restrânsă.

Utilizarea secundară a aburului menit produc­ţi­ei industriale este un fe­no­men relativ comun, mai ales în România, unde platformele industriale con­struite în marile oraşe înainte de 1989 erau dotate cu propriile CET-uri, care furni­zau excesul de apă caldă către sistemul de termoficare municipal. De exemplu, CET Govora alimentează cu abur atât com­binatul chimic Olt­chim (OLT) şi uzinele so­dice Ciech, cât şi oraşul Râmnicu Vâlcea.

Potrivit Mediafax, în pri­ma jumătate a acestui an, Chimcomplex a obţinut o ci­fră de afaceri de 102 mil. lei, în creştere cu 9% faţă de anul trecut, şi un profit net de 14,5 mil. lei, de peste 20 de ori mai mare decât în perioada simi­lară a anului 2014.

Pe bursă, Chimcomplex valorează aproape 88 mil. lei, acţiunile fiind în creş­tere cu 48% de la începutul anului. Compania se va transfera de pe RASDAQ pe piaţa alternativă AeRO.