Eugen Rădulescu este noul şef al Direcţiei stabilitate financiară din BNR

Autor: Adelina Mihai 22.07.2015
Eugen Rădulescu, 56 de ani, un bancher cu 25 de ani de experienţă în poziţii de conducere în sistemul bancar, a fost numit în funcţia de director al Direcţiei de stabilitate financiară din cadrul Băncii Naţionale. El îl înlocuieşte pe Ion Drăgulin, care s-a pensionat.

Absolvent al Facultăţii de Finanţe Contabilitate din cadrul Academiei de Studii Economice (1982) şi al unui doctorat în economie (1998), Rădulescu a fost director al Direcţiei de politici monetare din cadrul BNR în perioada 1990-1996.

Ulterior, în perioada 1996-1998 a fost consilier al directorului executiv al Fondului Monetar Internaţional, iar în 1998 a revenit în BNR ca şef al Direcţiei de politici financiare.

Apoi, timp de patru ani (1999-2002) a fost preşedinte al Băncii Agricole, pe care a restructurat-o pentru a o pregăti de privatizare, astfel că banca a fost preluată de austriecii de la Raiffeisen. El a colaborat în paralel şi cu FMI, cu care a desfăşurat activităţi de asistenţă tehnică în state din Africa şi Asia.

În 2003, a revenit la BNR în funcţia de consilier al guvernatorului Mugur Isărescu, iar doi ani mai târziu a fost numit preşedinte al băncii de stat CEC Bank, pentru a o restructura în vederea privatizării. Până la urmă, CEC nu a mai fost privatizată.

Din 2008, a revenit la BNR ca director al Direcţiei de audit, iar în aceas­tă lună a fost numit în funcţia de director al Direcţiei de stabilitate financiară, zonă coordonată de viceguvernatorul Liviu Voinea.

Ca director adjunct al Direcţiei de stabilitate financiară a fost numit Florian Neagu, care anterior a fost şef serviciu în BNR.

Direcţia de stabilitate financiară se ocupă, printre altele, cu contracararea şocurilor sistemice, alocarea eficientă a resurselor financiare în economie şi identificarea şi gestionarea eficientă a resurselor. Această direcţie se ocupă şi de testele de stres din bănci.