Rompetrol primeşte răgaz de trei ani la explorarea din Satu Mare

Autor: Radu Bostan 23.07.2015
Rompetrol SA, divizia de up­stream a grupului Rompetrol Rafinare (RRC), şi firma canadiană Serinus Energy au ce­rut prelungirea cu trei ani a licenţei de ex­plo­rare a unui perimetru de gaze din Satu Mare, având nevoie de mai mult timp pentru investigaţii geo­fizice şi foraje.

Perimetrul este situat la gra­niţa cu Ungaria şi cu Ucraina şi a fost ex­plo­rat par­ţial de către Seri­nus Energy, una dintre son­de identificând re­zerve posi­bi­le de 750 mi­lioa­ne de me­tri cubi de ga­ze natu­ra­le, echivalent cu circa 6% din consumul naţional anual.

După ce au ajuns la sfârşitul perioa­dei iniţiale a concesiunii, cele două com­panii cer acum prelungirea cu încă trei ani a licenţei, pentru a executa un „program suplimentar de lucrări obli­ga­toriu care le va da titularilor posibilitatea prin executarea unor noi lucrări de foraj şi achiziţie seismică 3D să efectueze o ana­liză completă a datelor colectate şi să asigure o interpretare cât mai precisă a acestor date în vederea creşterii şanselor de identificare a unui zăcământ comer­cial“, arată un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM).

Serinus deţine 60% din concesiune şi suportă în această etapă toate chel­tu­ie­lile de explorare, care s-au ridicat la 12,3 mil. dolari în 2014 şi la 3,6 mil. dolari în primul tri­mestru din 2015. Com­pania este lis­ta­tă pe bur­sa din Var­şovia şi pe cea din To­ron­to şi a achizi­ţionat acum câţiva ani firma Winstar Re­sour­ces, partenerul ini­ţial al Rompetrol în acest perimetru.

Spre deosebire de concurentul său pe piaţa carburantului, OMV Petrom (SNP), Rompetrol are o amprentă re­du­să în segmentul de upstream, adică de ex­plorare şi producţie de hidro­car­buri. În afară de perimetrul din Satu Mare, com­pa­nia controlată de grupul kazah KazMunaiGas deţine două licenţe de explorare în judeţul Vrancea.