George Haber: Pariaţi pe industria de software, vine o explozie şi mai mare

Autor: Adrian Seceleanu 23.07.2015

Trebuie să insistaţi pe IT, este un talent natural al României, nu în domenii în care nu a avut succes niciodată, spune românul din SUA supranumit „părintele DVD-ului“.

Industria de IT şi în special dezvoltarea de software vor înregistra în următorii ani rate de creştere explozive pe fondul dezvoltării unor tehnologii precum realitatea virtuală, iar România va avea de câştigat dacă va continua să se concentreze pe dezvoltarea acestui sector, în care a obţinut deja rezultate, spune George Haber, unul dintre cei mai puternici români din Silicon Valley, „inima“ industriei globale de înaltă tehnologie.

Născut în Oradea, el a plecat din România la finele anilor ’70, iar după ce a studiat în Israel a plecat în SUA, unde a construit mai multe companii, dintre care prima a contribuit la tehnologia din spatele discurilor DVD. De la exitul de 80 mil. $ din primul său start-up, CompCore, i se şi trage lui Haber supranumele de „părintele DVD-ului“.

„Trebuie să insistaţi (pe IT şi software - n.red.), este un talent natural al României, este un sector în care avem experienţă şi unde avem foarte mulţi oameni în companii mari, imense. Este mai bine să investim în asta decât în lucruri pe care nu le-am făcut niciodată“, a declarat Haber într-un interviu pentru ZF.

„Raportat la populaţia ei, cred că Ro­mânia este una dintre cele mai de succes ţări în IT din lume. Avem aproximativ 20 de milioane de locuitori, dar avem oameni-cheie în Microsoft, Oracle, Facebook, Apple, în toate universităţile mari din lume. Trebuie să fim mândri de ce am obţinut şi să continuăm să investim pentru că acesta este un rezultat al unei investiţii de generaţii în literatură, în educaţie, în matematică, în fizică, în respectul pentru ştiinţă.“

Industria locală de IT&C, în care lucrează aproximativ 100.000 de oameni, a crescut puternic în ultimii ani. Valoarea adăugată în PIB din sectorul „Informaţii şi comunicaţii“ a ajuns la sfârşitul anului trecut la 40 mld. lei, nivel dublu faţă de 2011, depăşind contribuţia agriculturii şi apropiindu-se de aportul construcţiilor. Dacă vrea noi generaţii de antreprenori, România trebuie să atragă şi să păs­treze şi jucătorii mari internaţionali din out­sourcing, pentru că aceşti giganţi sunt cei care îi învaţă pe tineri disciplina şi procedurile care îi pot ajuta să lanseze apoi un business mare, spune Haber.

„Aceste companii de fapt sunt nişte şcoli fenomenale pentru antreprenori, pentru ca ei să înveţe cum se face software-ul industrial, care sunt procedurile. Este o mare diferenţă între un hacker care îţi scrie o chestie care merge o singură dată faţă de un produs industrial pe care companii mari trebuie să îl utilizeze şi care trebuie să fie de încredere. Companiile de outsourcing au o valoare vitală pentru ţară“.

România a devenit în ultimii ani o destinaţie preferată de mari giganţi internaţionali din IT&C pentru deschiderea unor centre de suport, servicii sau de dezvoltare de soft, iar numărul de angajaţi este de ordinul miilor. Giganţii Oracle, HP şi IBM, spre exemplu, au fiecare mii de oameni angajaţi în România care lucrează pentru clienţi internaţionali, creşterea fiind stimulată şi printr-o schemă de ajutor de stat lansată de guvern.