Merkel ar vrea să candideze pentru a patra oară

Autor: Valentin Vidu - Mediafax 01.08.2015

Merkel vrea să rămână la putere, dezvăluie Der Spiegel în ediţia de sâmbătă, citată de DW.

Potrivit revistei, Merkel a organizat deja o reuniune cu oficiali de rang înalt din cadrul Uniunii Creştin-Democrate (CDU, conservatori, centru-dreapta) în care au discutat despre strategia de campanie din 2017.

În cursul discuţiilor cu secretarul general al CDU Peter Tauber şi cu managerul politic Klaus Schüler, s-ar fi convenit ca viitoarea campanie să fie gestionată intern şi nu de către cineva din afară - o metodă folosită de către Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga) pentru alegerea fostului cancelar Gerhard Schröder.

Der Spiegel mai scrie că Merkel a discutat recent o strategie electorală cu Horst Seehofer, liderul Uniunii Creştin-Sociale (CSU), formaţiunea-soră din Bavaria a CDU. În această reuniune, Seehofer a îndemnat ca uniunea să-şi stabilească ca scop obţinerea unei majorităţi absolute în 2017.

Merkel a obţinut al treilea mandat în 2013, iar după mai multe săptămâni de negocieri a format un guvern de coaliţie împreună cu social-democraţii. În mandatul anterior, Merkel a guvernat printr-o coaliţie între CDU, CSU şi FDP.

Merkel plănuia să anunţe această decizie la începutul lui 2016, mai dezvăluie Der Spiegel.