Cum s-au ajustat bancherii în criză: au redus numărul de angajaţi, însă cheltuielile cu personalul nu au scăzut

Autor: Liviu Popescu 03.08.2015

Cele mai mari zece bănci, care deţin 80% din active, au disponibilizat 8.000 de oameni din 2008 încoace. BCR şi-a redus în ultimii şase ani cu 40% cheltuielile cu personalul, iar la polul opus Volksbank şi le-a majorat cu 60%.

Primii zece jucători din sistemul bancar local, care cu­mulează circa 80% din active, au disponibilizat în şase ani 17% din angajaţi, în timp ce chel­tuielile cu personalul au rămas la un nivel relativ constant, ceea ce înseamnă că băncile au majorat salariile pentru a îm­piedica plecarea angajaţilor la concurenţă.

La finele anului trecut, costurile cu angajaţii din primele zece bănci locale în funcţie de active s-au ridicat la 3,4 miliarde de lei (770 mil. euro), nivel relativ asemănător cu cel înregistrat de aceleaşi bănci în 2008 , potrivit informaţiilor disponibile pe site-urile băncilor. Analiza nu include rezultatele sucursalei de la Bucureşti a grupului olandez ING Bank, singura bancă de talie mare care operează în regim de sucursală şi care nu publică rapoarte anuale detaliate privind rezultatele financiare.