Ponderea pierderilor sectorului privat în total pierderi, în ascensiune. Peste 40% din firmele private fac pierderi şi sunt supraîndatorate, iar gradul ridicat de îndatorare duce la un grad scăzut de bancarizare

Autor: Claudia Medrega 03.08.2015

Numărul companiilor private a crescut accelerat după anul 2000, spre 600.000, concomitent cu reducerea numărului firmelor din sectorul public, o parte din salariaţii s-au mutat de la companiile de stat în sectorul privat, iar ponderea pierderilor sectorului privat în total pierderi s-a majorat.

În România există aproximativ 260.000 de firme private cu pierderi, în valoare de 39 mld. lei, această sumă menţinându-se relativ constantă în ultimii 7 ani, iar gradul ridicat de îndatorare duce la un grad de bancarizare scăzut, arată datele prezentate recent de Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR. Numărul operatorilor cu capital privat a crescut în perioada 2000-2013 cu 51%, în timp ce numărul companiilor din sectorul public a scăzut cu 55%. În aceeaşi perioadă s-a înregistrat majorarea ponderii pierderilor sectorului privat în total pierderi cu 38 puncte procentuale şi translatarea a 13 puncte procentuale din profitul realizat de stat către sectorul privat, potrivit prezentării lui Georgescu.