ZF Live. Şeful unei ferme de porci ajunge la salariu de 4.000- 5.000 de euro pe lună

Autor: Roxana Rosu 12.08.2015
Companiile din domeniul agriculturii au mari dificultăţi în a găsi spe­cia­lişti şi manageri, în condiţiile în care facultăţile de profil au fost aproape desfiinţate la începutul anilor ‘90, iar agronomii de la fostele CAP-uri ies la pensie fără să lase în urmă suc­cesori. Rezultatul? Angaja­torii din acest sector sunt nevoiţi să ofere majorări salariale de 20 - 30% pe an şi duc o luptă acerbă pentru atragerea candidaţilor, a spus la ZF Live Florin Constantin, fondator al Agxecutive, o firmă de head hunting specializată pe zona agrobusiness.

„Se caută de la oameni de vânzări până la CEO, manageri pentru toate departamentele. Cău­tăm, de exemplu, un manager de calitate cu trei ani de experienţă, absolvent de chimie alimen­tară, pentru un client din Constanţa. Din pă­cate, Fa­cultatea de Chimie Alimentară de la Ga­laţi nu mai e ce a fost şi nu există această spe­cia­lizare la Facultatea de Agronomie la Bucureşti.“

Pentru consultanţii în recrutare, dar şi pentru agricultură în general, este o mare problemă faptul că facultăţile nu pregătesc pro­fi­lurile de absolvenţi de care au nevoie companiile.

Urmăriţi aici înregistrarea integrală a emisiunii ZF Live de marţi, 11 august 2015

„De exemplu, nu există inginer de calitate în industria alimentară, cu studii de chimie“, explică Alina Dobra, managing consultant la Agxecutive.