Rezultate mixte pe bursă în trimestrul II

Autor: Roxana Pricop 17.08.2015

Companiile din energie şi utilităţi listate la bursa din Bucureşti au raportat scăderi ale profitului net în trimestrul al doilea, din cauza reducerii cererii din industrie şi a diferenţelor de curs valutar.

Excepţia a fost grupul de distribuţie Electrica (EL), care a înregistrat un avans de 27% al profitului net, până la 150 de milioane de lei.

Producătorul de gaze naturale Romgaz (SNG), a doua cea mai valoroasă companie listată la bursă, după Petrom, a raportat un minus de 19% la vânzările de gaze în al doilea trimestru, iar profitul net s-a ajustat cu 22% până la 204 milioane de lei. Profitul Transelectrica (TEL) s-a ajustat negativ cu 6% în al doilea trimestru. Nuclearelectrica şi-a dublat pierderile în T2.

Indicele companiilor din energie, BET-NG, a scăzut cu 1% în acest an.

Pe de altă parte, companiile din industria alimentară, precum Albalact sau Bermas Suceava, şi-au majorat câştigurile trimestriale. În distribuţia de medicamente, rezultatele sunt mixte: Ropharma are un plus de câştig, în timp ce Remedia a trecut pe pierderi în T2. Din producţia de medicamente, toate companiile listate au raportat scăderi ale profiturilor, din cauza reducerii preţului la medicamente, taxei clawback sau întârzierilor la încasarea facturilor.