Grâul s-a ieftinit cu 11% anul acesta. Producţia record a Franţei va pune presiuni şi mai mari pe preţ

Autor: CătăIina Apostoiu 19.08.2015
Preţul grâului a înregistrat o scădere de 11% de la începutul anului până în prezent, iar producţia record aşteptată în Franţa va pune şi mai multă presiune asupra cotaţiilor de pe piaţa mondială. În unele regiuni ale lumii, grâul a ajuns la cele mai reduse preţuri din ultimii 10 ani.

Franţa, cel mai mare producător de grâu din Uniunea Europeană, va înregistra o recoltă record de 40,4 milioane de tone de grâu moale, va­rietate specifică zonelor tem­perate umede, cu aproape 8% mai mare decât cea de anul trecut, potrivit datelor de la France­AgriMer preluate de Bloom­berg. În acelaşi timp, datorită temperaturilor ri­dicate şi lipsei de precipitaţii din iunie, cali­ta­tea grâului va fi una mai bună.

Recolta foarte mare a Fran­ţei se va adăuga ofertei deja în exces de pe pieţele in­ter­naţionale, Departamentul Agriculturii al SUA antici­pând că stocurile vor urca la un nivel record. „Porturile sunt deja supraîncărcate cu grâu, iar Franţa ar putea înregistra un ritm foarte alert al exporturilor în acest an“, a declarat Caroline Bitton, analist al Agritel din Paris. Contractele futures pe grâul de morărit din Paris au consemnat o scădere de 1,1% la începutul acestei săptămâni, până la 179,25 euro pe tonă pe Euronext, cel mai scăzut nivel din ultimele două luni.

În timp ce producţia de grâu a Franţei creşte accelerat, la nivelul Uniunii Europene producţia va fi probabil mai redusă în acest sezon. Comisia Europeană previzionează o recoltă de 139,4 milioane de tone, cu 6,3% mai puţin comparativ cu anul trecut. Germania, al doilea mare cultivator de grâu din UE, va strânge mai puţin grâu, ca şi Marea Britanie, Polonia, România şi Spania, potrivit Coceral.