BRD şi UniCredit au acordat un credit comun de 127 mil. euro, pentru o refinanţare a grupului farmaceutic A&D Pharma

Autor: Raluca Ghinea 20.08.2015

Finanţarea este de tip "club loan", adică fiecare instituţie bancară a participat cu o sumă egală, de 63,5 milioane euro, se arată într-un comunicat comun al celor trei părţi implicate.

Tranzacţia a fost aranjată în comun de cele două bănci, BRD fiind coordonator al documentaţiei de credit, iar UniCredit Bank agent de facilitate şi garanţii.

"Prin noul contract, Grupul A&D Pharma îşi refinanţează o linie de credit sindicalizată contractată în anul 2013, beneficiind de contextul favorabil al pieţei financiare, pe fondul apetitului ridicat actual al băncilor pentru creditarea companiilor viabile, cu o bună performanţă financiară", se precizează în comunicat.

Cele două bănci au fost asistate juridic de casa de avocatură CMS Romania, iar grupul A&D Pharma de RTPR Allen & Overy.

"Tranzacţia se înscrie, în egală măsură, în strategia băncii, care vizează consolidarea poziţiei pe sectorul marilor clienţi corporativi, faţă de care expunerea globală a BRD este în creştere faţă de anul trecut (+6,6% faţă de decembrie 2014). Această a cincea tranzacţie înregistrată în prima jumătate a anului 2015 ne susţine statutul de jucător de top pe piaţa sindicalizărilor, cu o expunere cumulată de circa 260 milioane USD în tranzacţiile aranjate şi o cotă de 14% pe această piaţă", a declarat în comunicat Mihaela Chifiac, director Corporate & Investment Banking al BRD.

La rândul lor, reprezentanţii grupului farmaceutic au punctat că refinanţarea creditului aranjat în 2013, cu circa 10 luni înainte de scadenţă, asigură stabilitatea financiară a grupului pentru următorii trei ani într-un cadru flexibil şi la costuri semnificativ reduse.

"Industria farmaceutică reprezintă o direcţie importantă în strategia de creştere a grupului UniCredit în Romania, iar relaţia de peste 10 ani cu grupul A&D Pharma confirmă acest lucru", a afirmat şi Cristian Covaciu, Head of Pharma în cadrul departamentului de clienţi multinaţionali al UniCredit Bank.

A&D Pharma este cel mai mare grup farmaceutic din România, cu o platformă regională de marketing şi vânzări în domeniul farmaceutic în Europa Centrală şi de Est.

Fondat în 1994, grupul A&D Pharma operează trei linii de business: Mediplus Exim (distribuţie de produse farmaceutice), Sensiblu (reţea de farmacii cu peste 2 mil. clienţi) şi Marketing&Sales (servicii furnizate producătorilor internaţionali de medicamente în Europa Centrală şi de Est).