Doar 3,5% din firmele nou-înfiinţate într-un an aparţin unor foşti manageri

Autor: Adelina Mihai 24.08.2015

Peste 70% dintre companiile nou-înfiinţate sunt deţinute de proprietari care anterior au avut profesii tehnice (de regulă în această categorie intrând inginerii) sau au fost muncitori calificaţi, potrivit unor date ale Institutului Naţional de Statistică.

În mod surprinzător, doar 3,5% din firmele proaspăt înfiinţate în 2013 (cel mai recent an pentru care au fost publicate aceste date) sunt deţinute de persoane care anterior au avut funcţii de conducere. Cum se explică această situaţie?

„De regulă, cei care cred că sunt foarte buni specialişti la ceva – categorie în care pot intra şi oamenii de vânzări, de exemplu - decid să îşi facă propria firmă pentru că ceva îi nemulţumeşte în situaţia actuală în care se află. Sunt foarte mulţi angajaţi care, după 10- 15 ani petrecuţi într-o corporaţie în care au învăţat foarte multe lucruri şi au devenit buni pe un anumit domeniu, îşi dau seama că nu mai vor să muncească 12- 14 ore pe zi pentru altcineva şi se orientează către antre­pre­noriat. În astfel de cazuri, de regulă, fac eforturi pentru a-şi rambursa anticipat creditele, ca să fie liniştiţi, apoi se implică în activitatea unei firme proprii“, a explicat Octavian Pantiş, managing director al firmei de training TMI.