Liviu Dragnea, şeful PSD: Ministrul finanţelor a greşit când a anunţat un acord, decizia va fi politică

Autor: Iulian Anghel 24.08.2015

- Codul fiscal va fi rediscutat joi de partidele parlamentare. Premierul Victor Ponta nu va participa la ele. -

Nimeni nu cunoaşte la acest moment forma în care va fi adoptat Codul fiscal în Parlament. Înţelegerile de săptămâna trecută dintre partide privind reducerea TVA de la 24% la 20% şi menţinerea accizei speciale de 7 eurocenţi până în 2017 au o însemnătate doar “tehnică”. Iar decizia va fi “politică”.

Ministrul finanţelor Eugen Teodorovici care a anunţat un acord parlamentar pe Codul fiscal nu a avut un mandat în acest sens, a explicat astăzi, surprinzător, şeful PSD - partidul de guvernământ - Liviu Dragnea.

Situaţia este surprinzătoare pentru că Parlamentul fusese convocat în sesiune extraordinară tocmai pentru adoptarea Codului fiscal. În urma intervenţiei lui Dragnea, sesiunea extraordinară a fost anulată, deşi parlamentarii ajunseseră deja la Bucureşti, chemaţi fiind din vacanţă. Comisiile de specialitate ale Senatului începuseră dimineaţă să facă demersurile formale de aprobare a Codului fiscal, iar la Camera Deputaţilor era pregătită întrunirea conducerii pentru aprobarea programului. Totul a fost anulat.

"Domnul Teodorovici a avut un singur mandat de la mine, să asculte şi să furnizeze toate datele tehnice. A greşit dacă a anunţat la sfârşitul întâlnirii (de joia trecută - n. red.) că s-a convenit ceva, pentru că decizia se ia la nivel politic. Eu l-am rugat pe domnul Teodorovici, după ce l-am consultat pe Victor Ponta, că, în mod firesc, Ministerul Finnţelor să fie prezent la întâlnirea tehnică (de săptămâna trecută - n. red.)", a explicat Liviu Dragnea.

Premierul Victor Ponta nu a arătat că ar fi iritat de intervenţia preşedintelui partidului, care nu are nicio poziţie administrativă, în chestiunea Codului fiscal.

"Eu nu mi-am schimbat deloc părerea legat de forma decisă de guvern, cu TVA de 20%. Vreau să avem Cod fiscal şi vreau să avem TVA de 20%. Celalte chestiuni le stabilesc oamenii politici. Eu mi-am făcut treaba şi am pus pe masa Parlamentului un cod foarte bun şi sunt convins că până la urmă va fi votat."

Şefii partidelor parlamentare se vor întâlni joi pentru a decide ce formă va căpăta textul Codului fiscal. Cu totul de mirare, premierul Ponta nu va participa la aceste discuţii.