Bursa din Statele Unite a deschis astăzi în creştere. Apple, cea mai valoroasă companie din lume, a revenit pe creştere cu 4,95 %. Indicele de referinţă S&P a crescut şi el cu 2,3%

Ziarul Financiar 25.08.2015

Bursa din Statele Unite a deschis în creştere, după scăderea puternică de ieri, când indicele Nasdaq a scăzut cu peste 5%. Toate acestea datorându-se bursei din China, care  a declanşat  vânzări masive pe marile pieţe de capital ale lumii.

În prima jumătate de oră de la deschiderea bursei, indicele S&P 500 este pe plus cu 2%, Dow Jones industrial cu 1,8%, iar Nasdaq compozit cu 2,6%, potrivit portalului MarketWatch.

Bursa din Shanghai a,rămas tot pe minus, dar declinul de ieri s-a mai atenuat, astăzi înregistrând o scădere de doar 7,6%, influenţând negativ şi restul burselor şi pieţelor valutare asiatice, pe fondul temerilor investitorilor legate de impactul încetinirii creşterii celei de-a doua mari economii a lumii. Declinul pieţelor asiatice de capital a urmat scăderilor accentuate consemnate vineri de acţiunile din SUA şi Europa.

Pentru a creşte competivitatea exporturilor, autorităţile chineze au decis în urmă cu două săptămâni să devalorizeze yuanul, luând prin surprindere pieţele. Investitorii vor urmări următoarea mişcare a autorităţilor de la Beijing, după ce Wall Street Journal a relatat că banca centrală se pregăteşte să inunde sistemul bancar cu lichidităţi, pentru a stimula creditarea.

Bursa de la Bucureşti a deschis azi tot pe minus, cu 1,7%, după ce ieri a scăzut cu 6,3%, în contextul unei corecţii puternice a pieţelor europene, determinate de aşteptările investitorilor privind o încetinire a economiei Chinei.