Preotul pedagog/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 27.08.2015

Ioan Bunea

Memorial

Editura Limes

 

Ioan Bunea (1906-1990) a fost preot la Năsăud, Sângeorz-Băi, profesor de greacă la Institutul Teologic Universitar din Cluj (1948-1952), preot la Someşeni, condamnat la ani mulţi de închisoare pentru că a catehizat împotriva legilor comuniste. În amintirea personalităţii lui Ioan Bunea, a devotamentului pentru cultivarea credinţei creştine în sufletele tinerilor, a fost ridicat Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” de la Sângeorz-Băi, în iulie acest an.

Tot în vara acestui an a apărut la Editura clujeană Limes volumul de memorii cu un cuvânt-înainte de Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Volumul cuprinde textul unui manuscris autobiografic şi textul unei ample conferinţe –  „Orientări în lucrarea pastroală a preotului”. Manuscrisul „Memorialului” este datat 1986 şi a fost păstrat în arhiva familiei. E printre puţinele manuscrise ale părintelui Ioan Bunea încă nepublicate.

 

„Părintele Ioan Bunea – se spune în Cuvântul-înainte – a fost arestat în 1959,  rămânând în închisoare cinci ani de zile. A muncit în condiţii inumane în Balta Brăilei şi-n alte penitenciare. A fost eliberat în 1964 rămânând marcat de chinurile din temniţă, dar reluându-şi activitatea atât ca preot, cât şi ca dascăl.
Pe lângă faptul că a fost un dascăl de excepţie, a fost şi un mare predicator. Ne-a lăsat predici la duminici şi sărbători, la botez, cununie şi înmormântare. Iar ca teolog în domeniul sistematic ne-a pus la îndemână «Din galeria marilor convertiţi», «Fenomenologia conştiinţei morale», «Psihologia rugăciunii» şi alte lucrări. Şi-a iubit ţara, mărturie fiind cartea «Frăţia credinţei şi credinţa naţională».”