Petrolul ieftin declanşează o nouă eră a megatranzacţiilor în energie, peste cele din perioada formării ExxonMobil sau BP. Efectele ajung şi în România

Autor: Roxana Petrescu 28.08.2015
„Dacă cineva mai avea vreun dubiu că prăbuşirea petrolului va da naştere unei noi ere a megatranzacţiilor în energie, acum nu mai este cazul“, scriu jurnaliştii de la Bloomberg la o zi după anunţarea achiziţiei Cameron, producător de utilaj petrolier, de către gigantul Schlumberger, cel mai mare furnizor de servicii din lume pentru petrolişti.
 
Cu această nouă tranzacţie de 14,7 miliarde de dolari, ultimele 12 luni au devenit cele mai active pentru piaţa globală a energiei din ultimele decenii.
 
„Trei din ultimele cinci trimestre au generat tranzacţii de peste 160 de mi­liarde de dolari, depăşind chiar sfârşitul anilor 1990, perioadă în care s-au creat multe dintre marile companii energetice globale. ExxonMobil, BP, Chevron şi Total, toate s-au extins prin absorbţia unor rivali mai mici spre finalul anilor ’90 şi s-au transformat în ceea ce azi denumim „supermajors“. Ultimul trimestru din 1998 a fost martorul unor tranzacţii de 157 de miliarde de dolari, ajustate la valoarea de azi a dolarului, inclusiv fuziunea dintre Exxon şi Mobil. În al doilea trimestru al acestui an, au fost anunţate tranzacţii de 258 de miliarde de dolari“, mai scriu jurnaliştii de la Bloomberg.