Coreea de Nord şi-a extins instalaţiile nucleare în ultimul an, anunţă AIEA

Autor: Ioana Bojan 07.09.2015

Directorul AIEA, Yukiya Amano, a afirmat că imaginile din satelit cu instalaţiile nucleare nord-coreene arată că această ţară îşi extinde programul atomic.

"De la ultimul meu raport, am observat activităţi de renovare şi construcţie în diferite locuri", a declarat Amano în faţa Consiliului guvernatorilor AIEA, referindu-se în special la complexul nuclear de la Yongbyon.

Acest complex este suspectat că ar conţine centrifuge de îmbogăţire a uraniului, care pot produce combustibil pentru bombe. Amano a afirmat că dimensiunea complexului de la Yongbyon s-a dublat.

Agenţia nucleară a ONU a detectat de asemenea activităţi la mina de uraniu Pyongsan.

Coreea de Nord, care până în prezent a efectuat trei teste nucleare, a anunţat în mai că a reuşit să dezvolte dispozitive explozive atomice de mici dimensiuni, un pas important către armarea rachetelor cu focoase nucleare.

Phenianul s-a retras în urmă cu 12 ani din Tratatul de Neproliferare Nucleară şi le-a cerut inspectorilor AIEA să plece din ţară. După acordul nuclear încheiat recent de marile puteri cu Iranul, Phenianul a precizat că nu este interesat de un acord similar privind suspendarea sau reducerea programului său nuclear.