Berarii îşi iau 70% din materia primă de la fermieri români. Producţia de hamei şi malţ a luat-o însă la vale

Autor: Greta Bogdan 14.09.2015
Industria berii din România, o piaţă de aproape 1,8 mld. euro anual, îşi ia 70% din ma­teria primă de la fermierii locali care au trimis România în lupta cu ţările de tra­diţie în pro­ducţia de ha­mei şi malţ precum Ger­mania, SUA,  Cehia sau Belgia, potrivit celui mai recent studiu al Asociaţiei Berarii României, care gru­pează jucători precum Ursus, Hei­ne­ken, Bergenbier sau Tuborg România.
 
„Nivelul de 100% (de producţie locală a materiei prime – n. red.) nu va putea fi atins, întrucât există multe reţele de fabricare a berii în care este prevăzută folosirea unor anumite soiuri de hamei sau tipuri de malţ, care nu pot fi aclimatizate în România“, a explicat Constantin Bratu, director general al asociaţiei. El mai adaugă că 97% din berea consumată de români este produsă local.
 
În România, principalul producător de hamei este Acaţiu Mora, antre­prenorul român din spatele firmei Moragroind din judeţul Mureş, iar cea mai mare fabrică de malţ este Soufllet Malt România, filiala locală a producă­torului francez cu acelaşi nume, condusă de Ionuţ Oprea.