Patrick Drahi, noul mogul al cablului, sondează piaţa din SUA

Autor: Ioana Nita 18.09.2015

Grupul de telecomunicaţii Altice, controlat de miliardarul francez Patrick Drahi, va achiziţiona compania americană de cablu Cablevision Systems Corp. pentru 17,7 miliarde de dolari, urmând să creeze astfel al patrulea cel mai mare furnizor de servicii de cablu TV din SUA, scrie Bloomberg. Altice, cu sediul central la Amsterdam, va plăti 34,9 dolari pentru o acţiune a Cablevision, companie care are avea în al doilea trimestru 2,6 milioane de clienţi pentru servicii de televiziune, voce şi date, în zona metropolitană New York.

Cablevision a fost fondată în 1973 şi era controlată de familia miliardarului american Dolan. Achiziţia Cablevision asigură grupului european de teleco­municaţii un loc în topul celor mai mari jucători de pe piaţa de cablu TV din SUA, alături de DirecTV, Time Warner Cable şi Comcast Corp.

În luna mai, Altice a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al firmei Suddenlink Communications pentru suma de 9,1 miliarde de dolari, aceasta reprezentând tranzacţia prin care miliardarul Drahi a testat pentru prima dată piaţa din SUA. „Achiziţia Cablevision susţine strategia Altice de a pătrunde pe piaţa din SUA“, a declarat Drahi. De la listarea la bursă din 2014, Drahi, în vârstă de 52 de ani, a reuşit să transforme Altice într-una din cele mai active companii de telecomunicaţii în domeniul achiziţiilor.

Cu un imperiu în zona serviciilor de telefonie şi cablu TV care porneşte din Israel şi ajunge până în Caraibe, Drahi a intrat şi în domeniul media prin intermediul Altice. Miliar­darul francez are o avere de peste 16 miliarde de dolari, depăşindu-i pe rivalii săi din industria de cablu, inclusiv pe John Malone, preşedintele grupului Liberty Global, care deţine operatorul de cablu UPC, prezent şi în România.