Irlandezii de la Origin au finalizat preluarea producătorului timişorean de îngrăşăminte Redoxim

Autor: Marius Oncu 21.09.2015

IGrupul irlandez Origin Enterprises a finalizat preluarea producătorului de îngrăşăminte Redoxim, din judeţul Timiş, anunţată în luna iulie pentru suma de 35 de milioane de euro.

„Origin Enterprises anunţă că a finalizat achiziţia integrală a companiei Redoxim, din România, după îndeplinirea tuturor condiţiilor“, se arată într-un comunicat al Origin. Aceasta a fost doar una dintre tranzacţiile făcute de irlandezi în România. În momentul când au anunţat preluarea Redoxim au anunţat că au cumpărat pentru 19,4 mil. euro şi compania Comfert Bacău, activă tot în domeniul agriculturii.

Cei doi distribuitori de îngrăşăminte, produse fitosanitare şi seminţe au avut anul trecut venituri cumulate de 685 milioane lei (155 mil. euro). Termenul estimat pentru finalizarea achiziţiei Comfert este luna octombrie. Compania Redoxim, cu sediul în Timişoara, a fost înfiinţată în 1991 şi este un furnizor de produse şi servicii pentru fermieri. Redoxim are 190 de angajaţi şi aproximativ 2.000 de clienţi printr-o reţea de distribuţie de 55 de unităţi de retail. Origin a informat în iulie că va plăti pentru Redoxim 31,5 mil. euro la finalizarea tranzacţiei, iar 3,5 mil. euro la un an de la încheierea operaţiunii.

Comfert, cu sediul în Bacău, a fost înfiinţată în 1998 şi furnizează servicii similare cu ale Redoxim. Compania, cu 180 de angajaţi, are aproximativ 1.900 de clienţi.  Tranzacţia vizând Comfert prevede plata de către Origin a 19,4 milioane de euro, la care s-ar putea adăuga o sumă suplimentară, condiţionată de atingerea unor ţinte de profit pe parcursul unei perioade de cinci ani de la finalizarea preluării. Tranzacţia trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, inclusiv obţinerea avizului Consiliului Concurenţei.

Origin are în prezent operaţiuni în Marea Britanie, Polonia şi Ucraina. Cel mai mare acţionar al Origin este compania elveţiană Arytza, activă în sectorul alimentar, cu 29% din acţiuni. Arytza are operaţiuni în America de Nord, America de Sud, Europa, Asia, Australia şi Noua Zeelandă. Arytza a cumpărat recent şi lanţul de patiserii Fornetti, cu sediul central în Ungaria, dar care are operaţiuni şi în România.