Creşterea pieţei de asigurări în primul semestru a venit tot din RCA-ul. Subscrierile au fost mai mari cu 20%

Autor: Anelis Baciu 21.09.2015

Companiile de asigurări au subscris prime de 4,3 miliarde de lei în primele şase luni ale anului, cu circa 9% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, ca urmare a vânzărilor mai mari de poliţe auto obligatorii (RCA) şi a celor de viaţă, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Fiananciara .

Astfel asigurările auto obligatorii (RCA) a fost şi în prima jumătate a acestui an prinicipala sursă de creştere pentru industria locală de asigurări, primele brute subscrise pe această clasă fiind mai mari cu 20%, până la 1,7 miliarde de lei. Dacă primele subscrise au crescut cu 20%, despăgubirle plătite în contul poliţelor RCA au urcat cu numai 6%, până la un miliard de lei. Dauna medie achitată de asigurători pe acest segment s-a situat la 6.850 de lei.

În cazul vătămărilor corporale, dauna medie a scăzut cu 14% şi a cumulat 55.000 de lei la finalul lunii iunie, în timp ce pentru daunele materiale asigurătorii au achitat în medie 5.550 de lei, cu circa7% mai mult decât la jumătatea anului trecut.

Cei mai mari zece asigurători locali, care controlează peste 80% din piaţa de asigurări generale, au plătit daune materiale de 840 milioane de lei, în timp ce daunele pentru vătămări corporale au cumulat 226 milioane de lei în intervalul ianuarie-iunie al acestui an. Cele mai mari daune pentru vătămari corporale au fost plătite de Euroins-48 milioane de lei şi Astra-40 milioane de lei, cei doi asigurători adjudecându-şi totodată si cele mai mari despăgubiri materiale de 208 milioane de lei, respectiv 114 milioane de lei.