Pro şi contra proiectului de modificare a Codului muncii: Creşterea costurilor cu munca suplimentară îi va face pe unii angajatori să îşi închidă puncte de lucru

Autor: Adelina Mihai 30.09.2015

O parte dintre prevederile iniţiativei legislative pentru modificarea Codului muncii, aflată în prezent în dezbatere la Camera Deputaţilor, ar putea conduce la o scădere a competitivităţii pe piaţa muncii şi, în unele cazuri, la reduceri de personal, susţin reprezentanţii Camerei Franceze de Comerţ, Industrie şi Agricultură din România (CCIFER).

„Sunt peste 30 de modi­ficări pe care noi le-am semnalat ca având un impact negativ asupra competitivităţii Româ­niei. Printre acestea, cu titlu de exem­plu, putem enumera modificarea modului în care se face evaluarea angajatului şi a performanţelor sale individuale. Acest proces trebuie să fie organizat de management, pe baza unor criterii obiective  şi a unor discuţii cu angajaţii, fără intervenţia sindi­catelor. Este nevoie de o separare clară între partea de business, care revine managementului unei compa­nii, şi negocierea colectivă, care revine sindicatului“, a spus Adriana Record, directorul executiv al CCIFER.

Organizaţia, care reprezintă interesele a 450 de companii cu peste 130.000 de salariaţi în România, a transmis şi un punct de vedere asupra proiectului de lege aflat la Camera Deputaţilor. Propunerea legislativă a fost iniţiată de Blocul Naţional Sindical, organizaţie care a strâns peste 130.000 de semnături ale cetăţenilor cu drept de vot pentru această iniţiativă şi a trecut în mod tacit de Senat, iar în prezent este în dezbateri la Camera Deputaţilor, care este decizională.