Bancherii continuă să diminueze bonificaţiile la depozitele noi ale populaţiei şi majorează uşor dobânzile la credite

Autor: Liviu Popescu 30.09.2015

Bancherii au redus bonificaţiile pe care le plătesc pentru depozitele noi în lei ale populaţiei de la 1,7% pe an la 1,64% pe an la finele lunii august şi, în acelaşi timp, au majorat uşor dobânda medie pentru creditele noi.

Astfel, marja de câştig (dife­renţa între dobânda la cre­dite şi dobânda la depozite) a ajuns la 5,2 puncte pro­cen­tuale la finele lunii august, cel mai ridicat nivel al ultimelor şase luni, potrivit datelor agregate de BNR.

„Creşterea costului leilor este factorul care a contribuit la această evoluţie. Pe ter­men mediu nu văd o dinamică accentuată a dobânzilor medii pe segmentul retail, însă în primăvara anului viitor situaţia s-ar putea schimba în condiţiile în care se aşteaptă un deznodă­mânt la situaţia din Grecia şi la criza refu­gia­ţilor“, a explicat Liviu Andrei, direc­tor exe­cu­tiv al Alliance Finance.

Creditele noi în lei ale populaţiei afişau la finele lunii august o dobândă medie de  6,86%, în uşoară creştere faţă de nivelul atins în luna precedentă. Comparativ cu nivelul atins în luna iulie, dobânda medie pentru creditele noi de retail în lei a scăzut cu 1,1 puncte procentuale. Pe de altă parte, bonificaţiile depozitelor în lei ale populaţiei au scăzut într-un interval de 12 luni cu 1,3 puncte procentuale.