BNR a identificat cele mai mari riscuri pentru finanţele României: Creditarea prea redusă a firmelor a ajuns un risc pentru stabilitatea financiară

Autor: Claudia Medrega 07.10.2015

BNR a identificat 10.000 companii performante care ar permite dublarea stocului creditelor corporate, la peste 200 mld. lei.



Banca Naţională consideră că există aproximativ 10.000 de com­panii per­for­man­te, se­lec­tate pe baza criteriilor de pro­fitabilitate şi investiţii, care au un grad de înda­to­rare scăzut şi ar putea susţine un volum de creditare sem­ni­fi­ca­tiv, care ar permi­te, în timp, du­bla­rea sto­cului actual de împru­muturi acor­date companiilor.

Soldul creditelor corporate a ajuns în august la 109 miliarde de lei, în scădere faţă de nivelul din aceeaşi pe­rioadă a anului trecut.

Dintre cele 10.000 de firme, aproxi­ma­­tiv 3.450 deţineau în iunie 2015 cre­di­te la băncile comerciale în valoare de 8 mld. lei (7,5% din soldul creditelor acor­da­te sectorului companiilor nefinanciare).

Stagnarea creditării pentru com­pa­nii este riscantă pentru sta­bilitatea fi­nan­ciară în viziunea BNR, ca şi creş­terea ponderii îm­pru­muturilor în lei, însă riscul este moderat. „Riscul de menţinere a unei evo­luţii modeste a activităţii de creditare a sec­torului compa­ni­ilor ne­financiare, în condiţiile exis­ten­ţei unui potenţial de creştere sus­te­nabilă“ şi „Riscul de cre­dit asociat sto­cului de credite, în con­textul creşterii pon­derii creditului în mo­nedă naţio­nală“ au fost incluse de BNR la cate­goria riscurilor sistemice moderate.

Banca Naţională a publicat în pre­mieră o hartă a riscurilor la adresa sta­bilităţii financiare în Raportul asupra Sta­bilităţii Financiare. „Păstrarea sta­bilităţii financiare nu este un moft, de­oarece economia de piaţă nu poate să func­ţioneze eficient, corect şi se pră­buşeşte în ultima instanţă dacă sta­bilitatea finan­ciară nu este asigurată“ a declarat Mugur Isărescu, guver­natorul BNR.

Creditarea totală a reuşit cu greu să re­vină în luna august pe plus, aceasta fiind prima evoluţie anuală pozitivă din fe­bruarie 2013. Creşterea creditării a fost de doar 0,2% faţă de primele opt luni de anul trecut. Dinamica a fost in­flu­enţată de accelerarea împru­mu­turilor în lei cu 27%, la maximul istoric de 105 mld. lei. Pe de altă parte, împru­mu­turile în valută au scăzut cu 11%, la 108 mld. lei.

În primele opt luni, băncile au dat cre­dite noi pentru companii de doar 22 de miliarde de lei.

Isărescu a adus în discuţie numărul mare de companii care raportează permanent pierderi şi a atenţionat că situaţia lor afectează inclusiv procesul de finanţare de la bănci.