Phenianul are capacitatea de a lansa o armă nucleară împotriva teritoriului american

Autor: Ioana Bojan 08.10.2015

Amiralul Bill Gortney, comandantul Comandamentului Nordic al SUA şi al Comandamentului nord-american de apărare aerospaţială (NORAD), s-a declarat de acord cu evaluările serviciilor americane de informaţii, conform cărora Coreea de Nord deţine arme nucleare, precum şi capacitatea de a le miniaturiza şi a le monta pe o rachetă care ar putea atinge teritoriul SUA.

"Apreciem că au capacitatea de a atinge teritoriul cu o armă nucleară (lansată de) o rachetă", a declarat Gortney la un eveniment găzduit de institutul Atlantic Council.

El a precizat că este dificil de prezis comportamentul liderului nord-coreean Kim Jong-un, dar armata americană este pregătită să răspundă dacă acesta ar folosi o armă nucleară.

"Suntem pregătiţi pentru el, suntem pregătiţi 24 de ore pe zi, dacă va fi destul de fraier încât să tragă spre noi", a afirmat Gortney.

Agenţia spaţială nord-coreeană a anunţat luna trecută că Phenianul construieşte un nou satelit şi îl pregăteşte de lansare, însă folosirea unei rachete cu rază lungă de acţiune ar sugera că statul a făcut progrese în vederea dezvoltării unei rachete balistice.

Coreea de Nord susţine că lansările sale fac parte dintr-un program spaţial legitim, menit să amplaseze sateliţi pe orbită. Nord-coreenii au mai efectuat în trecut teste cu rachete, sfidând avertizările şi sancţiunile internaţionale.

Agenţia americană de apărare antirachetă (MDA) a apreciat în martie că Phenianul ar putea avea capacitatea de a lansa o rachetă balistică intercontinentală anul acesta.

Gortney a afirmat miercuri că armata SUA investeşte în modernizarea sistemului de apărare antirachetă, adăugând noi senzori şi radare pentru a identifica mai bine potenţialele lansări de rachete şi pentru a reduce costul apărării în cazul unor asemenea atacuri.

El a avertizat că eşecul Congresului de a adopta bugetul pentru anul fiscal 2006 sau eventuale reduceri bugetare ar putea pune în pericol fondurile necesare pentru aceste eforturi.