Peste 850 de „cuponari” au aflat la târgul Bursei că sunt investitori. Mai rămân 4 milioane

Autor: Radu Bostan 09.10.2015

Depozitarul Central, instituţia care decontează tranzacţiile cu acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti şi distribuie dividendele companiilor listate, a emis gratuit 851 de extrase de cont pentru vizitatorii târgului Banii Tăi Expo 2015, organizat de BVB pe 6-7 octombrie în Piaţa Universităţii din centrul Capitalei.

Serviciul de listare a portofoliului de acţiuni a fost, de departe, cea mai populară atracţie a târgului, coloane de pensionari umplând cortul principal din piaţă. „Acest demers reprezintă un pas extrem de important în procesul de informare şi educare a publicului“, a spus Silvia Buicănescu, directorul general al Depozitarului Central. Instituţia, care în mod normal percepe un comision de 5 lei pentru extrasul de cont, vrea să-i identifice pe „investitorii“ ale căror acţiuni sunt „parcate“ în evidenţele sale şi nu apar în vreun cont de brokeraj.

După calculele Depozitarului, aproape 9 milioane de români se află în această situaţie, însă 4 milioane au conturi bancare, astfel că pot încasa dividende. Restul de aproape 5 milioane nu figurează cu cont bancar, astfel că nu pot încasa dividende şi este posibil nici să nu ştie că sunt investitori.